Aistikas kotispa

Aistikas kotispa

 

Tässä meidän kodin aistikas, luonnonläheinen ja rauhallinen kotispa. Suunnittelin kylpyhuoneeseen lämpimän ja tunnelmallisen fiiliksen. Halusin luoda luonnonläheistä ja hämyistä spa-tunnelmaa, joka henkisi rauhaa ja pysähtymistä.

 

Meidän koti valmistui kesällä 2020 ja uuden kodin kylpyhuoneeseen halusin tunnelmallisen ja lämpimän fiiliksen, vähän arjen luksusta ja spa-tunnelmaa. Koen, että kylpyhuoneet on usein hieman kolkkoja ja kylmiä suurten laattapintojen vuoksi, vaikka toki kokonaisuus riippuu paljon laatasta, sen väristä sekä kalusteista. Rakastan materiaalien kontrasteja ja omassa kylppärissä halusin leikitellä niiden avulla hieman enemmän, mitä muualla kodissamme olen tehnyt kiinteiden pintojen kanssa.

 

. 

hyvää kaikille aisteille

 

Suunnittelun keskiössä oli ajatus kylpyhuoneesta, joka toisi aistiesteettömyyden näkövinkkelistä hyvää kaikille aisteille. Halusin kylppäristä levähdyspaikan, missä aistit pääsevät rentoutumaan ja pidin tärkeänä, että kylpyhuoneen visuaalisessa ilmeessä olisi jokin juju, joka ei pelkästään näytä hyvältä, mutta on myös käytännön tasolla ja palautumista ajatellen merkityksellinen.

Kylppäriin oli alun perin rakennuttajan toimesta suunniteltu kaksi suihkua, mutta halusimme jättää toisen suihkun pois kokonaan, jonka myötä tilaan tuli väljyyttä reilusti. Halusin jakaa suihkutilan wc-tilasta suihkuseinää tehokkaammin ja suunnittelin vessanurkkaukseen rimaseinän. Se rajaa kauniisti tilaa, luo sopivaa lämpöä betonimaisten laattojen rinnalle ja tuo syvyyttä kokonaisuuteen. Ilman rimaseinää, tila tuntuisi todella kolkolta, sillä “vessan puoli” on toisen suihkun poiston myötä melko suuri.

Aiemmin mainitsemani juju kylppärissä on ehdottomasti rimaseinä. Sen lisäksi, että rimaseinä näyttää kauniilta sekä rajaa ja rytmittää tilaa tehokkaasti, se myös pehmentää tilan akustiikkaa ja kylpyhuoneessa on todella miellyttävä äänimaailma. Rimapaneeli on lämpökäsiteltyä haapaa ja voi että, miten rakastankin lämpökäsitellyn puun tuoksua! Hieman savuinen, pehmeä tuoksu luo kylpyhuoneeseen ihanan tuoksumaailman.

Tilassa on myös tarpeeksi säilytystilaa niille tarvikkeille, joita kylpyhuoneessa tarvitaan säilyttää. Shampoohyllyt kätkee taakseen pesuainepullot ja silmää miellyttäviä purnukoita voi säilyttää hyllyn päällä. Valaistus on suunniteltu muuntuvaksi, jotta tunnelmallinen kotispa-hetki olisi täydellinen juuri siihen olotilaan mikä kunakin hetkenä sattuu olemaan. Yleisvalaistuksen lisäksi tunnelmaa saa luotua taustavalaistun peilin avulla sekä saunan valaistuksella, joita voi myös säätää himmentimellä.

 

 

.

Materiaalien kontrasteilla loin tuntoaistille virikettä. Laatan pinta on miellyttävän karhea, mutta samaan aikaan se tuntuu pehmeältä. Aidosta kivestä tehty pesuallas luo mielenkiintoisen kontrastin allaskalusteen kvartsitasolle ja vieressä olevalle rimaseinälle. Leveästä sadesuihkusta tuleva vesi tuntuu iholla mukavan pehmeältä ja suihkuseinän aaltoileva lasi houkuttelee vetämään sormea lasin pinnalla.

 

Inspiraation kylpyhuoneen sisustus on saanut luonnosta ja hiljentymisestä – kallio- ja tippukiviluolista, savusaunasta, vesiputouksista ja metsästä. Jos jotain voisin lisätä kylppäriin, lisäisin jonkun kauniin viherkasvin. Harmi, kun ne ei menesty ilman valoa. Mutta viherkasveilla tai ilman – täällä on ihana rentoutua. 

 

 

.
.
.
.
Sauna on ilmeeltään yksinkertainen ja jykevä; lauteet on leveää kuusilankkua ja väriltään sauna on täysin musta ja henkii savusauna-tunnelmaa. 

Meidän perheessä saunotaan aika vähän, mutta silloin kun saunon, sytytän taustavalaistun peilin ainoaksi valoksi kylpyhuoneeseen, tiputan löylyveden sekaan koivun tai tervan tuoksuista löylytuoksua ja pötköttelen leveillä lauteilla hämyisässä saunassa.

 

 

 Aistiesteetön sisustaminen huomioi kaikki aistit makuaistia lukuunottamatta ja meidän kylppärissä nämä tulee omiin tarpeisiini todella hyvin esille. Aistiesteetön tila rakentuukin aina jokaisen omien henkilökohtaisten tarpeiden, herkkyyksien ja mieltymysten mukaan, joten yhtä oikeaa tapaa ei ole olemassa. Tärkeää onkin siis aina kuunnella itseään ja omaa perhettä ja pohtia, mitä juuri me kaipaamme ympäristöltämme, jotta voisimme voida parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Jos haluat nähdä pienen videon kylppäristä, niin klikkaile tiesi minun instaan. Tein sinne reels-videon kylppäristä, käy katsomassa!

 

Inspiroivin terveisin,

 

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

 

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *