Ihanat ilmakasvit – vinkit kasvien hoitoon.

Ihanat ilmakasvit – vinkit kasvien hoitoon.
 
Olen toisinaan aika hitaasti lämpenevää tyyppiä. Tämä näkyy niin ilmiöiden, muotoilun kuin trendien kanssa. Tarvitsen hieman aikaa makustella uusia juttua ja silmän täytyy antaa tottua uusiin trendeihin, ennen kun voin ihan varmaksi sanoa, onko se minun juttuni vai ei. Habitare-messut, joilla vierailin viime viikonloppuna, olivatkin hyvä tilaisuus antaa silmän tottua useisiin tuleviin ja pinnalla oleviin trendeihin. Olen pistänyt merkille, että mitä enemmän jokin uusi asia luo tunteita, olipa ne sitten positiivisia tai negatiivisia, kannattaa asiaa tarkastella hieman pidempään, ennen lopullisen mielipiteen muodostamista. Varsinkin jälkimmäisen tilanteen kohdalla kannattaa antaa hieman aikaa ja katsoa, onko se sittenkään niin huono juttu. Tämä sama kaava toistui myös ilmakasvien kohdalla. Aluksi ajattelin, että hyi vieköön! Hullua laittaa kasvi purkkiin ilman multaa, näyttää oudolta! Alku viikolla kaupassa käydessäni kasvi tuli sitten eteeni ja huomasin ihastelevani sitä. Ei se ollutkaan hullumman näköinen ja hetken kasvia käsissä pyöritellessäni, totesin sen olevan todella ihana. Jatkoon!
 

Ilmakasvit, eli Tillandsiat kuuluvat ananaskasvien heimoon ja ovat tällaiselle hieman huonommallekin kukan kasvattajalle mahdollisuus menestykkääseen kasvinhoitoon. Ilmakasvit ovat päällyskasveja, epifyyttejä, ja kasvavat luonnossa juurettomina puiden oksilla ja rungolla. Ilmakasvit eivät siis tarvitse multaa kasvaakseen, vaan ottavat tarvitsemansa kosteuden ja ravinteet ilmasta. Tämän päivän hektiseen elämäntyyliin nämä kasvit istuvat monelle hyvin; kasvit tarvitsevat hyvin vähän kastelua ja ne voi jättää pariksikin viikoksi täysin ilman hoitoa. Hoidoksi riittää kevyt sumuttelu pari kertaa viikossa tai vaihtoehtoisesti parin viikon välein kylvetys noin vartin ajan. Liika kastelu mädättää kasvin nopeasti, joten malttia kasteluun. 


 

 

 
Ilmakasvi viihtyy valoisassa, muttei liian kuumassa. Suorassa auringonpaisteessa sen lehtien päät voivat palaa, joten kesällä kasvi kannattaa sijoittaa pois suoran auringonpaisteen alta. Pimeämpinä aikoina ilmakasvin voi siirtää lähemmäksi ikkunaa, jotta se saa tarvitsemansa valon tai antaa lisävaloa kasvilampulla.
 

Ilmakasvien esillepanoon on vain mielikuvitus rajana. Koska multaa ei tarvita, ne voi asettaa helposti melkeinpä minne vain, miten vain. Monet pitävät kasveja terraarioissa, itse asetin omani pyöreään lasimaljaan kivien kanssa. Näin netissä hauskan idean, missä ilmakasvi oli laitettu katosta roikkuvaan pulloon kasvamaan pullon suusta alas päin. Mikäli laitat kasvisi terraarioon tai umpinaiseen maljakkoon, tulee sitä toisinaan tuulettaa, jotta ilma pääsee kunnolla vaihtumaan. Kylvettämisen jälkeen kasvin pitää antaa kuivua täysin, ennen sen asettamista takaisin umpinaiseen tilaan. Myös kastelujen välillä kasvin alaosan tulee saada kuivua kunnolla, ettei kasvi mätäne. Virkeän ja terveen kasvin lehdet ovat auki, kun taas veden tarpeessa olevan kasvin lehdet ovat kiinni ja rullautuneet. Tuolloin kasville kannattaa antaa kunnon kylpy, jotta se saa mahdollisimman pian tarvitsemansa kosteuden. Jos kasvin alimmaiset lehdet ovat päässeet kuolemaan, voi ne varovasti irroittaa, tilalle kasvaa uusia lehtiä. Hyvin viihtyessään ilmakasvi onkin pitkäikäinen ja voi kasvattaa uusia pieniä alkuja. Uudet versot voi varovasti irroittaa, kun verso on saavuttanut kolmanneksen emokasvinsa pituudesta.


 

 
Saas nähdä, kuinka oman kasvini kanssa käy ja miten se menestyy meillä. Luulenpa, että seuraavalla kerralla ostan kaverin tuolle erikoisen näköiselle kasville. Ihastelinkin alku viikolla kaupassa myös punertavan väristä, eri lajiketta olevaa ilmakasvia.
Onko teillä jo ilmakasveja? Miten olette sijoittaneet ne? Kaikki ideat ilmakasvien esillepanoon on tervetulleita! 🙂
 
Eevi
 
 
Seuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.
Lähteet: 


2 thoughts on “Ihanat ilmakasvit – vinkit kasvien hoitoon.”

  • Onpas sulla ihana blogi! Mulla on kolme ilmakasvia ja ne on kaikki sellasissa lasiamppeleissa, kaksi roikkuu katosta ja yksi sitten pöydällä. Kävin kanssa Habitare-messuilla ja ihania vinkkejä sai sieltä! Kirjotin reissusta omaan blogiini ja jälkikäteen tajusin kuinka moni asia (juurikin ilmakasvit..) jäi kaivelemaan että olisi vaan pitänyt ostaa 😀

  • Oi, kiitos ihanasta kommentista! Tuntuu hyvältä saada suoraa palautetta blogista ja jos se on noinkin positiivista, hyvältähän se vain tuntuu 🙂
    Itsekin taidan siirtää oman ilmakasvini katosta roikkumaan ikkunan eteen. Tällä hetkellä nimittäin tuntuu siltä, ettei se saa tarpeeksi valoa. Täytyy siis löytää mieluinen lasiamppeli, jospa ei ois kiven alla 🙂
    Habitaressa ilmakasvit meni itseltä täysin ohi! Harmi, sieltä olisi varmasti saanut paljon inspiraatiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *