Keittiön pieni pintaremppa – Suunnittelu

Keittiön pieni pintaremppa – Suunnittelu

 

Joku saattanee muistaa aiemmissa blogiteksteissä ja instan puolella maininneeni keittiömme ilmeen muutoksen suunnittelusta. Ajattelin koota ajatuksia postaukseen materiaali- ja värivalinnoista, miksi tähän on päädytty ja mitä koko projekti tulee pitämään sisällään. Pientä pintaremonttia siis tiedossa.

 

Miksi?

Faktat pöytään; keittiö kokonaisuudessaan on ihan hyvän näköinen ja toiminnallisuudessaan varsin mainio. Materiaalit on erittäin hyvät eikä kunnossakaan ole moitteita. Kaikesta huolimatta olen koko talossa asumisen, reilun kolmen vuoden ajan, suunnitellut ja miettinyt keittiön kaapistojen ilmeen muutosta.  Alkuun koin alakaappien punertavan sävyn vieraaksi, mutta olen oppinut tykkäämään siitä ja keittiö istuu muuhun kotiimme hyvin. Keittiön rungot lienee alkuperäiset vuodelta -88 ja noin 10 vuotta sitten tehdyssä rempassa runkoihin on vaihdettu vain massiivipuiset ovet sekä saareke on rakennettu. Nyt päästään ongelmaan, joka vaivaa esteettistä silmääni. Vanhat rungot on puun sävyiset ja saarekkeen runko valkoinen. Sen lisäksi keittiön yläkaapit on luonnonvalkoiset ja alakaapit mahongin sävyiset. Saarekkeen laatikot keittiön puolella on myös mahonkiset ja olohuoneeseen päin vitriiniovet luonnonvalkoiset. Mahonki värinä ei ole ongelma, sen kaveriksi keittiöön on valittu saman sävyinen lattia, joka onkin oikein kiva ja persoonallinen, mutta tuo monien värisävyjen yhdistyminen kokonaisuudessa häiritsee. Kaipaan siis seesteisyyttä ja selkeyttä. Keittiön lyhyemmän seinän toisella puolella on eteinen ja eteisen kaapistot on keittiön kaappien kanssa samaa sarjaa. Eteisen kaapit tulee saamaan ilmeen muutoksen myös.

 

 

Maalit ja sävyt

Koska keittiön kaapistot ja ovet on edelleen hyvässä kunnossa, eikä toiminnallisuuden puolesta ole tarvetta muutoksille, päätös maalata rungot ja ovet sekä vaihtaa vetimet tuntuu fiksuimmalta. Muulle ei ole tarvetta ja pelkällä maalilla ja vetimillä saadaan aikaan todella iso muutos.

Koska keittiön rungot on melamiinipintaiset, maalin alle tarvitaan tartuntamaali. Kysyin neuvoa oikeisiin maaleihin K-raudasta ja tartuntamaalin osalta vastaus oli Otex. Otex on valkoinen tartuntamaali, jonka avulla saadaan ongelmallisiin pintoihin, kuten juuri liukaspintaisiin melamiinipintoihin, hyvä tartuntapinta. Tartuntamaalia maalataan yksi kerros, jonka päälle maalataan pari kerrosta pintamaalia. Tiedän markkinoilla olevan myös maaleja, jotka voi suoraan maalata melamiinipintoihin, mutta ainakin toiset näistä on sellaisia, joita ei voi sävyttää, joten värivaihtoehdot on hyvin rajalliset.

Värivalintaa keittiön maalin suhteen olen tehnyt pitkään ja hartaasti. Luulin päässeeni jo päätökseen asiassa, mutta koska huomasin hetkittäin epäröiväni sävyä, lähdin vertaamaan vielä uudemman kerran värilastuja eri vuorokauden aikaan keittiössä. Vertailu kannatti ja päätös värivalinnasta kristallisoitui. Loppujen lopuksi päädyin Tikkurilan sävyyn Y487 Piazza. Aiempi valintani oli Tikkurilan Ajopuu V484, mutta tuli vahva fiilis, että maali tekisi kokonaisuudesta tunkkaisen ja liian tumman, vaikka aivan ihana sävy onkin. Piazza on monta astetta vaaleampi ja luokiteltu kylmiin maanläheisiin sävyihin, vaikka omaan silmään näyttäkin lämpöiseltä harmaalta värilastua katsoessa. Moodboard-kuvassa sävy näyttää hieman tummemmalta mitä oikeasti on, mutta  Susanna Venton kotoa kuvatussa kuvassa näkyy hyvin sävy isolla pinnalla. Kokonaisuudesta tulee varmasti harmooninen ja raikas.

Pintamaaliksi suositeltiin Unica Akvaa kosteutta hylkivän ominaisuuden puolesta. Maali soveltuu myös ulkokäyttöön ja olisi varmasti hyvä ja luja vaihtoehto, mutta koska kyseinen maali on puoli kiiltävä ja haluan pinnasta ehdottomasti mattaisen, tulee maalivalintani asettumaan Helmi kymppiin.

 

Tikkurila

 

Vetimet

Suunnitelmissa on samalla vaihtaa vetimet ja uusien vetimien hankinta on ollutkin minulla työn alla jo pidemmän aikaa. Aktiivisesti en tosin ole niitä etsinyt, mutta aina toisinaan tullut katsottua, löytyisikö mieluisat ja sopivat. Haasteen vetimien hankintaan tekee se, että keittiön ja eteisen kaapeissa on kolmea eri kokoa vetimissä. Vetimien leveyksissä kun ei ole standardikokoja, on mieluisten ja oikean kokoisten vetimien löytyminen ollut pieni haaste. Uskon kuitenkin, että jostain löydän oikean kokoiset, sirot mattamustat vetimet.

 

Hinta ja aikataulu

Laskiskelin maalien menekkiä ja hintaa, saaden maaleille hintalapuksi noin 550€. Täytyy myöntää, että olin ajatellut selviäväni noin 300 eurolla, mutta toisaalta jos ajattelee miten suuri muutos pelkästään maalaamalla ja muutaman päivän työpanoksella tulee saamaan, hinta kuulostaa ihan ookoolta. Vetimien hinnat vaihtelee ostopaikoittain paljonkin, mutta niihin menee sitten oma siivunsa. Täytyy nyt tutkia vielä tarkoin mahdolliset vaihtoehdot. Ajatus teettää vetimet sepällä, on käynyt myös mielessä ja sieltäkin voisi pyytää tarjouksen.

Aikataulullisesti olen ajatellut homman vievän 3-4 päivää, mukaan lukien kaappien tyhjennyksen ja siivouksen.

 

 

Mitä mieltä olette suunnitelmistani ja onko sulla kokemusta keittiön tai muiden kiintokalusteiden maalaamisesta? Mitä maalia käytit ja paljonko kustansi? Olitko tyytyväinen lopputulokseen?

 

Suunnitteluterkuin,

Seuraa myös näitä:

IG – decofeast

FB – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.2 thoughts on “Keittiön pieni pintaremppa – Suunnittelu”

 • Hei!
  On kyllä etu, että keittiön materiaalit ovat laadukkaat ja kestävät. Vähän maalia vaan päälle niin ilme muuttuu pienellä vaivalla. Ja muutos on tosiaankin suuri, vaikka prosessiin meneekin yleensä vain muutama päivä, kuten sanoit. Toki suunnittelu voi olla aikaavievää, mutta varmasti kaiken vaivan arvoista.

  • Moi Anna,

   Kyllä kannattaa ehdottomasti aina satsata laadukkaisiin ja kestäviin materiaaleihin, sillä niissä on tosiaan myös se etu, että ovat helpommin muokattavissa myöhemmin. Suunnittelu on onneksi niin ihana ja luova prosessi, että vaikka se toisinaan onkin aikaavievää, lopussa se palkitsee kun näkee muutoksen.

   Loppuun täytyy vielä mainita, että minulta oli mennyt tämä sinun kommentisi aivan ohi, en ollut saanut ilmoitusta tästä ja oli jäänyt roikkumaan hyväsymistä. Täytyykin tsekata asetukset kohilleen, ettei jää tärkeät kommentit huomiotta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *