KODIN SÄILYTYSTILAT JA -KALUSTEET

KODIN SÄILYTYSTILAT JA -KALUSTEET

 

Kodin säilytystilat ja -kalusteet ja niiden suunnittelu – näistä saan säännöllisin väliajoin kysymyksiä. Monet miettii miten saada mahtumaan kaikki tavarat fiksusti kaappeihin ja nimenomaan siten, että ne myös löytyisi sieltä ja kaapit olisi helppokäyttöisiä. Näitä asioita ratkon ja suunnittelen asiakkailleni spesifisti heidän tarpeiden mukaan, mutta ajattelin jakaa ajatuksiani aiheesta myös yleisellä tasolla ja antaa pari vinkkiä suunnittelun tueksi.

 

 

Ei ole samantekevää miten ja minkä verran kaappeja riviin laitetaan, enkä itse henkilökohtaisesti osta alkuunkaan ajatusta ”mitä enemmän kaappitilaa, sitä parempi”.

 

 

KARSI TAVARAA JA VARAA AIKAA SUUNNITTELUUN

 

Kiintokalustesuunnittelu on tärkeää tehdä huolella ja ajan kanssa. Ei ole samantekevää miten ja minkä verran kaappeja riviin laitetaan, enkä itse henkilökohtaisesti osta alkuunkaan ajatusta ”mitä enemmän kaappitilaa, sitä parempi”. Silloin kun kaappi- ja säilytystilat on toteutettu ajatuksella ”mitä enemmän sen parempi”, sitä enemmän tahtoo myös turhaa tavaraa kerääntyä vuosien aikana kaappeihin.

Ensitöiksi kannattaa käydä tavarat läpi ja miettiä mitä ja minkä verran tavaraa kaappeihin pitää mahtua. Kannustan aina karsimaan turhat tavarat pois, koska mitä järkeä on säilyttää tavaraa, joka on vain kaapin täytteenä? Tulee neliöt melko kalliiksi, jos suunnittelee säilytyskaappeja turhille tavaroille.
Kun suunnittelin uuden kotimme sisustusta mietin tarkoituksella kaappitilan juuri niin sopivaksi, että tavarat ja vaatteet mahtuvat, eikä hukka tilaa olisi. En ajattele, että säilytystilaa pitäisi suunnitella varulta vähän yli, koska silloin juuri kaapit tulee keräämään ajan kuluessa turhaa täytettä. Pohdi siis onko kaikki kaappitila todellakin tarpeellista vai mahdollisesti tulevaisuuden turhan tavaran säilöjiä.

 

 

 

 

KÄYTTÖMUKAVUUS VÄHENTÄÄ ARJEN STRESSIÄ

 

Kaappisisusteita (hyllyt, laatikot, rekit, koukut jne.) on tarjolla paljon ja kaikkiin tarpeisiin, joten mieti tarkat paikat kaikille tavaroillesi, mittaa tarvittaessa paljonko tavarat todellisuudessa vie tilaa ja valitse sisusteet omien tarpeittesi mukaan. Mitä tarkemmin suunnittelet paikat tavaroillesi, sitä enemmän saat irti säilytyskalusteista. Tällöin myös käyttömukavuus paranee ja arjen pyöritys helpottuu.

Vetolaatikot kaapistojen sisällä on usein käyttömukavuudeltaan hyllyjä paremmat, sillä saat tehokkkaasti tilan käyttöön. Tavarat ja vaatteet on helpompi löytää, kun saat laatikon vedettyä reilusti ulos kaapista ja näet sisällön kokonaisuudessaan helposti. Mieti myös mikä kaappisyvyys on hyvä – toisinaan 60cm syvien kaappien hyllyjen takaosiin häviää paljon käyttämätöntä tavaraa.

Erilaisten hyllyjen ja laatikoiden lisäksi kaappeihin on saatavilla monenlaisia tankoja, niin kiinteitä kuin ulos vedettäviä, jotka helpottaa henkarivaatteiden säilömistä. Kaapin sisään voi myös asentaa erilaisia koukkuja – käytä luovuuttasi ja mieti aina tarve edellä.

 

 

Mitä tarkemmin suunnittelet paikat tavaroillesi, sitä enemmän saat irti säilytyskalusteista.

 

 

 

 

Hyödynnä tilat tehokkaasti

 

Kuvan rottinkiovien takana on pieni walk-in-vaatehuone. Vaatehuoneeseen valitsin 35cm syvyiset vaatekaapit osittain siksi, että tila on syvyys suunnassa pieni, mutta myös siksi, että koen vaatekaapin käytännöllisemmäksi pienemmällä syvyydellä. Tällöin puolet vaatteista ei unohdu kaapin perälle. Kappien lisäksi vaatehuoneessa on kaksi vaatetankoa ylekkäin, jotta pieni tila saatiin tehokkaasti hyötykäyttöön. Jos tilaa ei ole leveyssuunnassa paljoa, kannattaa aina hyödyntää tila korkeussuunnassa. Sijoita korkeammalle ne tavarat ja vaatteet, joita käytät harvemmin, esim. kausitarvikkeet ja -vaatteet.

Toisinaan irtokaluste on kiintokalustetta oivempi ratkaisu säilytyskalusteeksi. Etsi kirpparilta vanha suuri kaappi vaatekaapiksi tai liinavaatteille ja hyödynnä pienessä eteisessä kenkäkaappi pipojen ja hanskojen säilömiseen. Erityisesti pienissä asunnoissa joissa kiintokaappitilaa on vähän tai ei ollenkaan, monikäyttöiset ja muuntautuvat irtokalusteet ovat avain asemassa.

Alla oleva kuva on meidän väliaikaisesta kodistamme, kaksiosta, missä asuttiin muutama kuukausi viime keväänä, ennen nykyisen kodin valmistumista. Tyttö sai omaan käyttöön asunnon makuuhuoneen ja sen yhteydessä olevan pienen vaatehuoneen. Vaatehuone oli ainoa säilytystila koko asunnossa, missä säilöttiin tytön vaatteiden ja lelujen lisäksi paljon muutakin. Meidän vanhempien vaatteet oli kuvan lipastossa (ne jotka sinne mahtui) ja ajoi väliaikaisesti hyvin asiansa.

 

 

 

 

Kuten alussa kirjoitin, nykyisen kodin säilytystilat on suunniteltu käytettäväksi tehokkaasti. En halunnut pystyttää kotiin liiaksi kiintokalusteita, mutta huomioin vähemmän kiintokaappitilan kuitenkin irtokalusteissa. Esimerkiksi sängyiksi valitsimme niin tytölle kuin meidän vanhempien makuuhuoneeseen vetolaatikolliset sängyt. Tytön huoneessa vetolaatikoihin mahtuu paljon leluja ja meidän sängyn laatikoissa säilötään lakanat, tyynyt ja peitot.

 

 

Tiivistettynä vinkkini säilytystilojen ja -kalusteiden suunnitteluun:

 

  • Karsi tavarat – mitä vähemmän turhaa tavaraa säilöt kodissasi, sitä vähemmän tarvitset kaappitilaa. Käytössä olevia tavaroita on mielekkäämpää myös käyttää, kun niiden käyttöönotto kaapeista on helpompaa.
  • Suunnittele tarkasti kaikille tavaroille omat paikat. Mieti miten arkesi toimii ja mitä tavaroita käytät toistuvasti. Mittaa tavarat ja miten paljon ne vie tilaa kaapeissa.
  • Mieti kaappisisusteet – laatikot on usein hyllyjä käytännöllisemmät.
  • Älä suunnittele turhia säilytystiloja, vaan aina todellisen tarpeesi mukaan.
  • Pohdi onko kiinto- vai irtokaluste tilaan sopivampi.

 

 

Toivottavasti sait näistä ideoita ja ajatuksia kotisi säilytystilojen suunnitteluun. Jos kaipaat tarkempaa suunnitteluapua, laita viestiä – autan mieluusti!

 

Suunnitteluterkuin,

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

LinkedIn – Eevi Vihinen

 

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *