Kodin valaistus

Kodin valaistus

 

Kodin valaistus, näin syksyisin on hyvä antaa muutama ajatus aiheelle ja miettiä onko valaistuksen kohdalla päivittämisen tarvetta. Valaistus on mielestäni yksi tärkein osa-alue sisustuksessa, mutta harmillisen usein valaistusasioita mietitään vasta viimeisimpien joukossa, kun niitä pitäisi taloa rakentaessa ja remonttia tehdessä suunnitella hyvin varhaisessa vaiheessa ja limittäin tila-, pintamateriaali- ja kalustesuunnittelun kanssa.

Valaistus vaikuttaa kokonaisvaltaisesti sisustukseen; tilan toiminnallisuuteen ja yleiseen tunnelmaan, pintamateriaalien ulkonäköön ja värien toistuvuuteen, arjen askareiden suorittamiseen – ihan kaikkeen. Hyvällä valaistuksella pystytään helpottamaan arkea ja vaihtelemaan tehokkasti tilojen tunnelmaa ja luonnetta, mutta yhtälailla huonosti suunniteltu (tai suunnittelematta jäänyt) valaistuskokonaisuus voi pilata muutoin tarkasti mietityn sisustuksen.

 

 

 

 

Onnistunut valaistus koostuu erilaisista ja useammista valonlähteistä. Tällöin valaistus on monipuolinen ja muunneltavissa. Kaikissa valaistuksessa myös himmennystoiminto on tehokas tapa muunnella valon määrää ja tunnelmaa.

 

Yleisvalo eli siivousvalo

Nykyisin uudiskohteiden yleisvalaistus toteutetaan lähes poikkeuksetta upotettavilla valaisimilla. Myös saneerauskohteissa, erityisesti sisäkattoremontin yhteydessä, kannattaa samalla suunnitella myös riittävä yleisvalaistus. Tänä päivänä upotetut valaisimet on huomaamattomia ja markkinoilla on monen kokoista valaisinta. Yleisvalaistuksen tarkoitus on valaista tilaa tehokkaasti ja laajasti.

Kohdevalo

Kun yleisvalaistus on kunnossa, katsotaan kohdevalaistuksen tarve. Näitä on esimerkiksi erilaiset riippu- ja seinävalaisimet sekä työtasojen valaistus.

Epäsuoravalo ja tunnelmavalo

Kolmas tärkeä valaistus on tunnelmavalaistus. Epäsuoralla valaistuksella saadaan luotua helposti tunnelmaa ja sen avulla voi tehokkaasti korostaa esimerkiksi erilaisia materiaalipintoja. Tunnelmavalaisin voi olla myös kohdevalaisin, esimerkiksi seinävalaisin, mutta valitse silloin valonlähteeksi lämmin sävy.

 

 

Hyvällä valaistuksella pystytään helpottamaan arkea ja vaihtelemaan tehokkasti tilojen tunnelmaa ja luonnetta, mutta yhtälailla huonosti suunniteltu (tai suunnittelematta jäänyt) valaistuskokonaisuus voi pilata muutoin tarkasti mietityn sisustuksen.

 

 

 

 

Aina ei kuitenkaan tarvita isoa remonttia kodin valaistuksen päivittämiseen. Usein valaistus paranee roimasti, kun polttimot on valittu oikein ja tilaan on valittu tarkoituksen mukainen valaisin (miten valo siivilöityy, missä kulmassa valo tulee, minkälainen ja kokoinen valokeila valaisimesta muodostuu jne.)

 

Kiinnitä huomiota ainakin näihin:

 

Kelvin (K) eli värilämpötila

Valon värillä on suuri merkitys tilan tunnelmaan ja toiminnan helppouteen. Tilaan ja tilan käyttötarkoitukseen oikein valittu valon väri on myös silmille suotuisa.

1700-3000K lämmin valkoinen

4000-4500K neutraali valkoinen

5000-6500K kylmä valkoinen – päivänvalo

 

Esimerkkejä:

– Kotien yleisvalaistus 3000-4000K
– Työvalaistus (koulu- ja työpöydät, meikkaus, keittiötasot jne.) 4000-5000K
– Epäsuora, lämmin tunnelmavalo 2700K
– Tarkkuutta vaativa työ, esim. laboratorio, pienoismallien rakennus, kirurgintyö 5000-6500K

 

Luumen (lm) eli valovirta

Luumen kertoo valon määrästä. Ennen led-lamppuja sopivan luumen arvon eli valon kirkkauden saattoi arvioida hehkulampun wattimäärästä. Koska led-lamppu ei vie saman verran virtaa kuin hehkulamppu, täytyy valon kirkkautta tarkastella luumen arvoista. 60 watin hehkulampun ja 10 watin LED-lampun valoteho on suunnilleen sama.

 

Ra tai CRI eli värintoistoindeksi

Mitä lähempänä luku on sataa, sitä paremmin värit toistuu oikeina. Katso, että ra on vähintään 80.

 

Kuva Tuusulan Asuntomessukohteesta Lumitiikeri, sisustussuunnittelu Laura Seppänen

 

Toivottavasti näistä oli sinulle hyöytyä ja sait vinkkejä kotisi valaistuksen suunnitteluun ja päivitykseen. Ja mikäli kaipaat valaistusasioissa suunnitteluapua, olethan yhteydessä! Tulen mielelläni auttamaan, olipa kyse konsultoinnista tai omakotitalon kokonaisvaltaisesta valaistussuunnittelusta.

 

Loppuun täytyy vielä mainita, että markkinoilta löytyy tänä päivänä laaja skaala erilaisia kirkasvalolamppuja, joista on tutkitusti hyötyä ihmisten vireystilaan näin kaamosaikaan. Kokeilemisen arvoinen juttu!

 

 

Sisustusterkuin,

 

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

 

 

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *