Miten valita oikean kokoinen matto?

Miten valita oikean kokoinen matto?

 

Kaupallinen yhteistyö – Mattokymppi

 

Miten valita oikean kokoinen matto – tämä mietityttää usein asiakkaitani ja varsin usein kaupasta onkin kiikutettu kotiin liian pieni matto. Maton koon määrittää toki huoneen tai tilan koko, mutta myös huonekalujen koko sekä tilan käyttötarkoitus. Tässä jutussa kerron omia vinkkejä oikean kokoisen maton valintaan. Vinkkien lisäksi saan jakaa mukavan alekoodin, minkä voit hyödyntää kaikissa Mattokympin liikkeissä 7.8-6.9.2020 välisen ajan. Lisätiedot ja alekoodi jutun lopussa.

 

 

Miten valita oikean kokoinen matto?

 

Maton tulisi olla kooltaan aina tilan huonekaluja suurempi. Sijoita matto osittain tai kokonaan huonekalujen alle, jolloin matto sitoo huoneen kalusteet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, eikä huonekalut jää irrallisina leijailemaan tilaan. Maton yksi tärkeä tehtävä onkin sitoa huonekalut yhtenäiseksi ryhmäksi. Matoilla voit myös rytmittää tiloja tehokkaasti ja niiden avulla saat jaettua suuria tiloja pienempiin spotteihin, jolloin tilaan syntyy hyvä dynamiikka.

 

Muutama esimerkki:

Keittiössä ja ruokailutilassa valitse matto niin suurena, että pöytä sekä tuolit mahtuvat maton päälle kokonaisuudessaan. Tuolien suhteen on myös huomioitava liikkumavara – tuolin tulisi mahtua liikkumaan maton päällä niin paljon, että tuoliin on mahdollista istua.

Olohuoneessa maton tulisi olla ainakin sohvaa suurempi. Sijoita matto vähintään hieman sohvan etujalkojen alle ja mikäli sinulla on nojatuoleja, tulisi niiden mahtua ainakin osittain matolle myös. Näin matto saa sidottua olohuoneen kalusteet yhtenäiseksi ryhmäksi.

Makuuhuoneen matto sijoitetaan sängyn alle siten, että sängystä noustessa matto on jalkojen alla. Jotta kokonaisuudesta tulee tasapainoinen, valitse matto sen verran leveänä, että se ylettyy sängyn viereen ainakin 30-50 cm. Näin myös sängyn vierustalla mahtuu hyvin kävelemään maton päällä. Toki joissain makuuhuoneissa myös sängynvierusmatto toimii varsin hyvin. Kokonaisuus ratkaisee.

Työhuoneessa maton on oltava niin suuri, että työtuolilla rullailu ei töksähdä maton reunaan.

 

 

suutarin lapsella ei ole kenkiä

 

Alla kuvassa allekirjoittaneen kotona malliesimerkki liian pienestä olohuoneen matosta – ei näin! Matto on reilusti sohvaa pienempi, eikä lepakkotuolikaan pääse siihen käsiksi. Matto jää irtonaisena olohoneen keskelle ja kaikki kalusteet leijuu yksittäisinä ympärillä. Matto on kooltaan 145x225cm ja sohva on ~240cm leveä, matto on auttamatta aivan liian pieni. Olohuoneeseen on tilattu 2x3m kokoinen matto, mikä sitoo kaikki kalusteet hyvin yhteen – sitä odotellessa.

 

 

 

Moni ostaa kotiinsa liian pieniä mattoja, jolloin kalusteiden ryhmittely hankaloituu ja tuntuu kuin kalusteet vain leijailisi yksittäisinä tilassa. Maton yksi tärkeä rooli on sitoa huonekalut yhdeksi ryhmäksi ja rytmittää tiloja.

 

 

Laadukas matto on investointi

 

Matto ei ole hankintana sieltä edukkaimmasta päästä, erityisesti jos haluaa panostaa kestävään ja laadukkaaseen mattoon. Mattoon kohdistuu jo kotioloissakin paljon rasitetta, joten suosittelen asiakkailleni aina laadukkaita ja mahdollisimman kestäviä mattovalintoja. Erityisesti eteinen, lastenhuoneet ja ne huoneet ja tilat, joiden läpi kävellään useasti päivässä tai missä leikitään, pelataan tai muulla tavalla toimitaan, on tiloina niitä joihin soisi mahdollisimman kestäviä mattoja (eli siis kaikkialle kotiin ?)

Myös maton koko ja paksuus vaikuttaa maton kestävyyteen – kun tilassa on oikean kokoinen matto mikä pysyy paikoillaan arjen touhujen keskellä, kestää se myös pidempään. Maton koko ja materiaali vaikuttaa usein toki myös hintaan ja kuten kirjoitinkin, mattoon saat helposti kaadettua ison summan rahaa. Mutta tästäkin syystä kehoittaisin asennoitumaan maton ostoon investointina – panosta laadukkaaseen, tarpeeksi suureen mattoon, jolloin saat rahoillesi vastinetta ja oikein huollettuna matto kestää jopa sukupolvelta toiselle.

 

Alla kuvassa samainen juttimatto entisen kodin eteisessä, mihin se oli vartavasten hankittu. Tähän tilaan matto on sopivan kokoinen – se peittää tarpeeksi eteistilan lattian ja antaa sille suojaa. Vaikka kodissa oli tuulikaappi mihin lähtökohtaisesti kengät riisuttiin, käytiin vaatekaapeilla kuitenkin niin paljon kengät jalassa, joten käytännön vuoksi oli fiksua sijoittaa tilaan suuri matto. Samalla se myös antaa selkeät rajat eteistilalle.

 

 

Suurien mattojen lisäksi suosin sisustuksissani usein myös isoja taljamattoja, sillä ne rikkovat kauniisti tilassa olevia muotoja tuoden tasapainoa kokonaiskuvaan. Niiden muoto on epämääräinen eikä alla olevassa kuvassa, meidän keittiössä, ruokailuryhmä ihan kokonaisuudessaan mahdu maton päälle, mutta muotonsa vuoksi se ei haittaa. Kokoinaisuus on silti tasapainoinen.

 

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä ja sait ideoita maton valintaan. Jos maton hankinta on ajankohtainen, ota alla oleva alekoodi talteen ja marssi mattokaupoille Mattokymppiin. Ja mikäli kaipaat apuja maton valintaan tai kotisi sisustukseen liittyen, ota yhteyttä. Autan ilomielin niin konsultaatio hengessä kuin isompienkin kokonaisuuksien kanssa.

 

Alekoodilla DECOFEAST20 saat -20% normaalihintaisista matoista kaikissa Mattokympin liikkeissä (Jyväskylä, Tampere, Espoo, Vantaa, Helsinki). Alekoodi on voimassa 7.8.-6.9.2020 ajan.

 

 

Sisustusterkuin,

 

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *