Pintamateriaalisuunnittelu – luonnonläheisiä valintoja

Pintamateriaalisuunnittelu – luonnonläheisiä valintoja

 

Pintamateriaalisuunnittelu on suunnitteluprojekteista osa-alue, mitä minulta eniten tilataan. Materiaaleja ja vaihtoehtoja on markkinoilla runsaasti ja niiden yhdisteleminen toimivaksi ja tasapainoiseksi kokonaisuudeksi ei kaikille ole helppoa. Valinnanvaikeus iskee nopeasti ja vauhtisokeus kaikkien niiden ihanien vaihtoehtojen edessä voi sotkea pään, vaikka alussa ajatus saattoi ollakin selkeä. Tyylien kirjo markkinoilla on valtava ja hyvin pienilläkin yksityiskohdilla sekä harkituilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan suuressa määrin lopputuloksen rytmiin ja tunnelmaan. Pidän pintamateriaalisuunnittelusta paljon ja oli mahtavaa päästä suunnittelemaan sisustus kokonaisuudessaan uuteen kotiimme. Kerron tässä postauksessa pintamateriaalivalinnoista meidän kotonamme.

 

 

Tyylien kirjo markkinoilla on valtava ja hyvin pienilläkin yksityiskohdilla sekä harkituilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan suuressa määrin lopputuloksen rytmiin ja tunnelmaan.

 

 

Luonto inspiraationa

Tunnelman lähtökohtana pintamateriaalisuunnittelussa oli rauhallinen yleisilme sekä maanläheiset, murretut sävyt. Materiaalivalinnoissa budjetti toki määrittää vahvasti lopputulosta, kuten myös niiden kestävyys, niin kulutuksenkeston kannalta kuin myös ajan suhteen. Ydinajatus pintojen suhteen oli käyttää samoja materiaaleja ja sävyjä mahdollisimman laajasti, jolloin yleisilme on seesteinen ja rauhallinen. Päivän mukaan vaihtuva luonnonvalo saa muuttaa tunnelmaa pinnoilla – irtokalusteilla ja sisusteilla tuodaan persoonaa sisustukseen.

 

Pintamateriaalisuunnittelu lähti liikkeelle keittiöstä. Suunnittelin tummanruskean viilupintaisen keittiön, ja koska keittiö ja olohuone on käytännössä täysin samaa tilaa, halusin keittiön olevan mahdollisimman kalustemainen ja kevyt, jottei sohvalla istuessa nouse pintaan tunne, että olisi keskellä keittiötä. Keittiön pähkinäviilu toimi siis suunnannäyttäjänä muille pintamateriaaleille ja lähdin sen ympärille kasaamaan muut pinnat. Luonto inspiroi minua vahvasti ja luonnonläheisten ja aitojen materiaalien käyttö on minulle luontevaa ja näitä halusin ehdottomasti myös kotiimme niin paljon kuin oli mahdollista.

 

 

 

 

Kodin seinäpinnat on maalattu kaikki samaan sävyyn ja värin nappasin kodinhoitohuoneen sekä vessojen allaskalusteista. Keittiön seinät kalusteiden takaa on maalattu Tikkurilan Luja 7 maalilla, mikä on kovan rasituksen maali, jolloin mahdolliset vesi- ja ruokaroiskeet on helppo puhdistaa seiniltä. Katon suhteen fiilikset on semi hyvät – olisin halunnut sen levytettynä, mutta siihen ei ehditty enää vaikuttaa. Onneksi kattopaneeli on kuitenkin tosi siisti, joten sen kanssa pystyy elämään oikein hyvin.

 

 

Vaalea lattia tuntui samaan aikaan uudelta seikkailulta ja vanhalta luottoystävältä.

 

 

Lattiaan valittiin vinyylikorkki sen helppohoitoisuuden ja kestävyyden vuoksi. Meidän Muksu, eläkepäiviä viettelevä labradorinnoutaja, joka on myös aika herkkistyyppi ja on aina aristellut liukkaita lattioita, ei ihan jokaisen lattian kanssa tule toimeen, joten lattiavalinnassa piti ottaa tämä seikka huomioon aika kärkipäässä. Lattian sävyä pohdin pitkään ja hartaasti. Otti oman aikansa, ennen kuin löysin juuri sopivan sävyn, sopivalla kuosilla, pinnaltaan tarpeeksi karhean Muksun tassuille ja budjettiystävällisen. Pallottelin hyvinkin eri sävyisiä ja tummuus asteeltaan erilaisia vaihtoehtoja, mutta kyllä sen vain tietää, kun oikea sattuu kohdalle! Vaalea lattia tuntui samaan aikaan uudelta seikkailulta ja vanhalta luottoystävältä – meillä kun on aina ollut aiemmin tumma lattia.

 

Lattia- ja kattolistat halusin ehdottomasti koristeellisena ja maalattuna seinien kanssa samaan sävyyn. Lattialistan halusin korkeana ja lähes 10cm jalkalistaa ihastelen päivittäin. Kuten materiaalien suhteen, myös tyylien parissa tykkään leikitellä kontrasteilla ja halusin jalka- ja kattolistojen myötä tuoda muuten aika moderniin kodin ilmeeseen ripauksen klassisia viboja.

 

 

 

Ydinajatus pintojen suhteen oli käyttää samoja materiaaleja ja sävyjä mahdollisimman laajasti, jolloin yleisilme on seesteinen ja rauhallinen. Päivän mukaan vaihtuva luonnonvalo saa muuttaa tunnelmaa pinnoilla – irtokalusteilla sekä sisusteilla tuodaan persoonaa sisustukseen.

 

 

 

 

Kylppäriin spa-tunelmaa

Uuden kodin kylpyhuoneesta halusin tunnelmallisen ja lämpimän. Hain sinne arjen luksuksen fiilistä ja spa-tunnelmaa. Rakastan materiaalien kontrasteja ja kylpyhuoneessa halusin leikitellä niiden avulla hieman enemmän, mitä muualla kodissa.

Laatta seinässä ja lattiassa on sama, seinässä 60×60 ja lattiassa 15×15. Laatan pinta on betonimainen ja sen rinnalle suunnittelin puurimoituksen pehmentämään kokonaisuutta. Rimapaneeli asennettiin kylppärin toiseen reunaan wc-istuimen ja allaskalusteen puolelle. Hietakarin aaltolasinen suihkuseinäke rajaa tilan ja suojaa samalla paneeliseinää vesiroiskeilta. Rimapaneeli on lämpökäsiteltyä haapaa, samoin katto. Rima- ja kattopaneelin profiili on suora, mikä on tyylillisesti moderni. Lämpökäsitelty haapa tuo kylpyhuoneeseen myös ihanan tuoksun! Allaskalusteen taso on kvartsia ja kiviallas luonnonkiveä.

Sauna on vielä toistaiseksi kesken, valmistuu elokuussa. Siitä tulee musta ja lauteiksi valittiin jykevät, yleisilmeeltään yksinkertaiset lankkulauteet. Saunaan hain savusaunamaista tummaa fiilistä. Saunasta lisää jahka se valmistuu.

 

 

Vessan lattiassa on kylppärin ja kodinhoitohuoneen tavoin sama 15×15 laatta ja seinässä tapetti. Altaan taakse seinälle halusin koko seinän levyisen peilin, joka samalla suojaa myös seinää vesiroiskelta.

 

Kulku kodinhoitohuoneeseen on keittiöstä ja halusin näkymän keittiöön ja olohuoneen puolelta olevan kaunis ja seesteinen myös kodarin puolelle. Tumma rimapaneeli myös katkaisee tilaa tehokkaasti ja häivyttää pitkän ja kapean tilan luomaa putkimaista fiilistä.

 

 

 

Pidämme mieheni kanssa molemmat rauhallisesta kodista ja selkeistä pinnoista. On ollut ilo huomata, miten hyvin yksiin meidän sisustusmaku meneekin ja suunnittelu, niin pintojen kuin koko kodin sisustuksen suhteen, oli varsin helppoa. Selkeiden ja rauhallisen yleisilmeen lisäksi tykätään, että koti näyttää kuitenkin omalta ja sieltä löytyy persoonallisia elementtejä, kerrostumia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

 

Sisustusterkuin,

 

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.



2 thoughts on “Pintamateriaalisuunnittelu – luonnonläheisiä valintoja”

  • Heippa.

    Mistä olet ostanut tuota rimapaneelia / lämpökäsiteltyä haapaa?

    yt. Riikka

    • Moikka Riikka,

      Nyt vasta hoksasin sun kommentin ja kysymyksen, mutta saitkin instan puolella vastauksen tähän nopeammin 🙂 Se on Kärävän paneelia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *