Sisustussuunnitelman dokumentointi

Sisustussuunnitelman dokumentointi

 

Sisustussuunnitelman dokumentointi – millaisia dokumentteja sisustussuunnitelma pitää sisällään? Onko asiakkaalle suunnittelusta jäävä lopputuote selkeä ja informatiivinen, mitä asioita dokumentteihin kirjataan ja miten paljon dokumentointi vie aikaa? Miltä dokumentit näyttää? Jutussa avaan hieman omaa toimintatapaani, sekä näytän millaiselta minun suunnitelman dokumentit näyttää. Dokumentit on otteita eri asiakastöistäni.

 

Sisustussuunnittelu on luovaa hommaa, mutta materiaalien hypistely ja tuotteiden valikointi on ajallisesti hyvin pieni osa suunnittelutyön kokonaisuutta. Suurin osa ajasta kuluu usein erilaisten mitta- ja luonnoskuvien sekä dokumenttien laatimiseen. Suunnitelman sisältö ja dokumenttien laajuus riippuu aina hieman projektin luonteesta ja laajuudesta, mutta pääsääntöisesti minulta lähtevä suunnitelma sisältää aina erilaisia pohjakuvia mittoineen, 3D-luonnoskuvia, huonekortit eli tuotelistaukset tarvittavista tuotteista ja kalusteista, väri- ja tunnelmakartat sekä kaikki tarvittavat työselosteet, jotta suunnitelman toteuttajalla on mahdollisimman tarkat ohjeet toteutuksen tueksi.

 

 

Ajattelen sisustussuunnittelun ensisijaisesti ongelmanratkaisutyönä ja projektit sisältää aina paljon mitoittamista ja eri asioiden yhteen sovittamista.
Myös dokumenttien täytyy olla monipuoliset – pelkät tunnelmakuvat ja fiiliskartat ei riitä.

 

 

On todella tärkeää, että suunnitelmasta on laadittu selkeät ja mahdollisimman aukottomat dokumentit, jotta asiakas voi nähdä ja kuvitella suunnittelun lopputuloksen myös itse. Suunnittelijalla mielikuva lopputuloksesta on aina kirkkaana mielessä, mutta se miten sen saman mielikuvan saa viestittyä myös asiakkaalle, on hyvin tärkeää.

Lisäksi ehdottoman tärkeää on laatia työselosteet, jotka avaa yksityiskohtaisesti suunnitelman toteuttajalle kaiken mahdollisen tiedon, jotta suunniteltuun lopputulokseen on mahdollista päästä. Itse pyrin kirjaamaan pienimmätkin yksityiskohdat ohjeisiin, sillä usein juuri detaljit on niitä joiden kohdalla näkee, onko suunnitelma ollut loppuun mietitty. Toki jokaisessa projektissa suunnittelija ei ole valvomassa työn toteutusta eikä kaikki asiakkaat välttämättä toteuta kaikkia suunnitelmaan vietyjä elementtejä juuri sellaisenaan, mutta tällöin vastuu on asiakkaalla, mikäli kokonaissuunnitelmasta on poikettu.

 

 

 

Ajattelen sisustussuunnittelun ensisijaisesti ongelmanratkaisutyönä ja projektit sisältää aina paljon mitoittamista ja eri asioiden yhteen sovittamista. Näin ollen myös dokumenttien täytyy olla monipuoliset – pelkät tunnelmakuvat ja fiiliskartat ei riitä. Teen kaikki luonnokset, mitta- ja pohjakuvat koneella ja minulla on käytössä SketchUp Pro + LayOut.

Mikäli pyydät tarjouksia useammalta suunnittelijalta ja hinnat eroaa roimasti toisistaan, kannattaa kysyä suunnittelijoilta tarkennusta mistä suunnittelun hinta koostuu. Voi hyvin olla, että kalliimpi suunnittelutarjous sisältää enemmän dokumentteja kuin edullisempi.

Suunnittelun hinnoittelusta lisää ja laajemmin seuraavassa blogissa. Mikäli herää mitä tahansa ajatuksia tai kysymyksiä, laitathan viestiä tai kommenttia!

 

 

Suunnitteluterkuin,

 

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *