Mitkä seikat huomioida verhosuunnittelussa?

Mitkä seikat huomioida verhosuunnittelussa?

 

Sanotaan, että verhot viimeistelee sisustuksen. Verhoilla saadaan mm. luotua tunnelmaa, pystytään vaikuttamaan ulkoa tulevaan valon määrään ja ne toimivat suojana. Verhomallien ja ripustustekniikoiden kirjo on laaja sekä verhojen valintaan vaikuttavia tekijöitä useita, joten ei suinkaan ole yhdentekevää millaiset verhot ikkunaasi ripustat. Hyvällä verhosuunnittelulla vältyt vika ostoilta ja säästät rahaa.

 

 

1.  Huomio tila

Tilan koon ja huonekorkeuden huomioiminen verhosuunnittelussa on tärkeää. Mikäli huonekorkeus on matala, verhoja ei kannata asentaa liian alas – heti ikkunakarmien yläpuolelle asennettu verho herkästi korostaa matalaa huonekorkeutta. Sen sijaan asentamalla verhot laskeutumaan katosta tai aivan katon rajasta, saadaan luotua illuusio korkeammasta huonekorkeudesta.

 

Korkeuden lisäksi verhoilla voidaan luoda huoneeseen tasapainoa myös pituussuunnassa. Pitkän mallisessa huoneessa yksi pieni ikkuna voi pieleen menneellä verhovalinnalla korostaa seinien pituutta ja tekee tilaan epätasapainoisen ja jopa hallimaisen tunnelman. Verhot voidaan asentaa jatkumaan ikkunan vierestä pidemmälle seinää, joka tuo tasapainoa huoneen ilmeeseen eikä tunne loputtomiin jatkuvasta seinästä ole niin vahva.

 

 

 

 

2. Verhojen tarkoitus

 

Verhosuunnittelun yksi tärkeimmistä asioista on kartoittaa verhojen käyttötarkoitus, mikä vaikuttaa myöhemmin myös materiaali- ja kiinnitysvalintoihin. Onko verhojen ensisijainen tarkoitus pimentää huone, luoda tunnelmaa vai kenties antaa näkösuojaa, ilman että luonnonvalon pääsy sisään estyisi. Kenties haluat verhoilla maksimoida tilan akuustiikkaa tai ehkäpä verhojen funktio on useamman tarkoituksen yhtälö.

 

 

3. Materiaalin valinta

 

Materiaalivalinnoissa kannattaa pitää mielessä pari perusjuttua, riippuen verhojen käyttötarkoituksesta. Pienissä tiloissa raskaat ja paksut verhot herkästi pienentää huonetta entisestään, kun taas isoissa tiloissa ne tuovat juuri sopivasti kodikkuutta, akuustiikkaa ja tasapainoa tilaan. Verhotekstiilien valinnassa kannattaa myös huomioida materiaalin kestävyys, valoherkkyys ja helppohoitoisuus.

 

Oikean verhomateriaalin valintaan vaikuttaa tilan ja käyttötarkoituksen lisäksi vahvasti myös mieltymykset ja sisustustyyli. Oli valintasi sitten ajaton ja luonnonläheinen pellava, raskaampi ja pari vuotta trendin harjalla liihotellut sametti tai mikä tahansa muu, kannattaa tekstiileihin tutustua ajan kanssa ja tarkastella miltä esimerkiksi saman materiaalin kangas näyttää eri vahvuisena.

 

 

4. Kiinnitys

 

Tutustu eri kiinnitysvaihtoehtoihin – onko valintasi tanko, kiskot vai kenties vaijeri? Mihin korkeuteen kiinnitys tulee ja mille etäisyydelle ikkunasta? Muista myös, että seinä- ja kattokiskoja saa taivutettuina omilla mitoilla ja niin ollen niillä saa näyttäviä verho- ja sisustuskokonaisuuksia aikaan.

 

 

 

Mikäli koet, että tarvitset apua oman kotisi tai yrityksesi verho- tai sisustussuunnittelussa, älä epäröi ottaa yhteyttä! Lähden ilolla suunnittelemaan kohteeseesi toimivat ratkaisut – juuri sinun tarpeiden mukaiset.

 

 

 

Sisustusterkuin,

 

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

 

 

 2 thoughts on “Mitkä seikat huomioida verhosuunnittelussa?”

  • Hei, ihania verhoja kaikki – aivan ihan tuo työhuone! Onko työhuoneen verhot mitä materiaalia, pimentävätkö myös?

    • Moi Katti ja kiitos kommentista! Postauksen kuvat on kuvapankkikuvia, joita käytän kuvituksena toisinaan näissä asiantuntija-postauksissa – en siis valitettavasti osaa tarkemmin sanoa, mitä materiaalia kyseisen kuvan verho on. Jos etsit itsellesi pimentäviä verhoja, kannattaa suunnata esimerkiksi paikalliseen kangasliikkeeseen tai ompelimoon tutkimaan eri vaihtoehtoja. Aurinkoista kesän odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *