Verhoilijan vinkit sängynpäädyn tekoon

Verhoilijan vinkit sängynpäädyn tekoon

 

Sisustussuunnittelun lisäksi olen huonekaluverhoilija ja vuosina 2012-2013 tein verhoilua kokopäiväisesti omassa verhoomoyrityksessäni Jyväskylässä. Olen koulutukseltani teollinen huonekaluverhoilija ja perinteisen verhoilun salat olen opetellut työn lomassa. Pääsin verhoomoni aikana tekemään monipuolisesti kotitalouksia ja julkisia tiloja, pieniä ja isoja projekteja, teollista ja perinteistä.

 

Pari viikkoa sitten tein meille kotiin sängynpäädyn. Toteutin päädyn pehmustettuna ja verhoiltuna ja tässä postauksessa listaan tarvikkeet ja kerron työvaiheet verhoiltavan päädyn tekoon. Laita vinkit talteen ja hyödynnä myös muissa verhoiluprojekteissa!

 

Tarvikkeet

× vaneri

× naulauslevyt, ruuvit ja aluslevyt

× sprayliima

× vaahtomuovi

× vanu

× kangas

 

Suunnittelu

Olipa kyseessä pintaremontti, uuden sohvakaluston hankinta tai sängynpäädyn teko, kaikki lähtee liikkeelle aina suunnittelusta. Itse suunnittelin päätyä pitkään, pallottelin erilaisia vaihtoehtoja, tein inspiraatiopostauksen blogiin ja loppu tulemana päädyin toteuttamaan sängynpäädyn verhoiltuna. Halusin päädyn olevan muodoltaan ja yleisilmeeltään simppeli, mutta kuitenkin näyttävä. Kankaaksi valikoitui Eurokankaan Yön Puutarha, 100% puuvillakangas näyttävällä kuvioinnilla.

 

 

 

 

Työvaiheet

1. Ensimmäiseksi kiinnitin vanerilevyt toisiinsa. Vaneri oli kolmessa osassa kuljetushaasteiden vuoksi ja kiinnitin ne yhteen naulaslevyjen avulla, kolme naulauslevyä per sauma.

 

 

 

 

2. Seuraavaksi puhdistin levyn pinnan kostealla luutulla, jonka jälkeen liimasin vaahtomuovin levyyn. Vaahtomuovin mitoitin vaneriin nähden 2-3cm isommaksi. Vaahtomuovin reunat käänsin vanerin taakse ja kiinnitin niitein. Näin vaahtomuovi suojaa kangasta vanerin reunalta. Käytin itse 2cm vaahtomuovia, mutta mikäli haluaa sängynpäädystä muhkeamman, valitse paksumpi vaahtomuovi. Muista ottaa vaahtomuovin paksuus huomioon verhoilukangasta ja vanua ostaessa.

Jos käytössäsi on paksumpi vaahtomuovi, leikkaa/sahaa vaahtomuovin reunaa jiiriin, jotta vaahtomuovi mahtuu kääntymään vanerin reunan yli kauniisti, eikä tee isoa palloa sängynpääryn reunaan ja taakse.

 

 

 

 

3. Vaahtomuovin päälle tulee laittaa aina vanu, joka suojaa kangasta vaahtomuovilta ja tuo pintapehmeyttä. Vaahtomuovi on erittäin kuluttava materiaali ja rikkoo kankaan nopeasti, erityisesti jos verhoiltuun tuotteeseen kohdistuu hankausta. Vanuja on eri paksuisia, sängynpäätyyn valitsin aivan ohuen, sillä lisäpehmeyttä ei tarvita. Kiinnitin vanun vaneriin niitein.

Verhoilin sängynpäädyn jättäen alareunan paljaaksi. Alareuna jää sängyn taakse piiloon, eikä siksi ole tarpeellista.

 

 

 

 

4. Pohja- ja pehmustustyöt on nyt tehty ja seuraavaksi vuorossa on itse kankaan verhoilu. Verhoilin päädyn pystyasennossa ja aloitin työn asettelemalla kankaan päädyn päälle. Nidoin ensimmäisenä kankaan kiinni ylhäältä keskeltä, jonka jälkeen hain lankasuoran ja kiinnitin kankaan alhaalta keskeltä. Sen jälkeen kiinnitin kankaan yläkulmista heftiin. Nyt kangas pysyy suht paikoillaan ja on helpommin työstettävissä. Etenin verhoilussa kiinnittäen ensin yläreunan kulmia lukuunottamatta, jonka jälkeen nidoin sivut. Verhoilutyössä on hyvä edetä aina pieni askel kerralla ja nitoa reunoja vaihdellen, jotta työstöjäljestä tulee mahdollisimman suora. Tärkeää on myös koko ajan huomioida kankaan lankasuora ja pitää kangas mahdollisimman kireänä, jottei lopputuloksena ole liian löysä verhoilu.

 

 

 

 

5. Viimeisenä kiinnitetään kulmat, jotka voi olla haastavat. Kulmien verhoilu tapahtuu yleensä järjestyksessä sivut ensin ja ylä-/etureuna päälle. Kun sivu on saatu nidottua kulmaan saakka, leikataan ylimääräinen kulma kankaasta pois, jotta vanerin taakse kulmaan ei tule liian paksua kangaskerrosta. Sen jälkeen yläreuna nidotaan kiinni ja kulma on valmis. Varo kuitenkin leikkaamasta kangasta liikaa kulmasta.

 

Valmista tuli! Kankaan kiinnitysvaiheesta ei ollutkaan kuvia, mutta käy katsomassa video sängynpäädyn teosta YouTube-kanavallani, siellä videomateriaalia in action. Päivittelen YouTubea kerran viikossa sisustusaiheisilla videoilla, joten kannattaa ottaa kanava muutenkin tilaukseen.

 

 

 

 

Sängynpääty toi ison ilmeen muutoksen meidän makkariin. Vaikka pääty on iso ja kangas dramaattinen, näyttää huone silti tosi fressiltä valkoisten seinien, vaatekaappien ja päiväpeitteen vuoksi. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja sängynpäädyn teko oli kokonaisuudessaan mukava ja onnistunut projekti!

 

 

DIY-terkuin,

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

YouTube – Sisustussuunnittelu decoFeast.

 

 

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *