Uskaltaako sisustussuunnittelijaa palkata?

Uskaltaako sisustussuunnittelijaa palkata?

 

”Sisustussuunnittelijat toteuttaa vain omia haaveitaan, sisustaa suunnittelukohteitaan vain itselleen mieluisalla tyylillä eikä ota huomioon asiakkaan toiveita.”

Seurasin viime viikolla mielenkiinnolla keskustelua Facebookin erään erittäin suositun sisustusryhmän seinällä. Keskustelun aloittaja kysyi kanssa sisustajilta, kuka uskaltaisi/haluaisi palkata sisustussuunnittelijan suunnittelemaan oman kotinsa sisustusta.

Keskustelussa oli arvatenkin kommentteja puolesta sekä vastaan. Monet olivat palkanneet suunnittelijoita ja olivat olleet erityisen tyytyväisiä lopputulokseen. Oli mukana myös joku, jolla oli huonoja kokemuksia suunnittelijan palkkaamisesta, harmi. Sitten oli ne, jotka eivät haluaisi missään nimessä palkata. Tämä ryhmä jakautui kahteen leiriin. Oli ihmisiä, ketkä halusivat sisustaa itse, nauttivat siitä, eivätkä siksi kokeneet tarvitsevansa ammattilaisen apua. Toinen puolisko taas oli sitä mieltä, että mikäli sisustussuunnittelun toteuttaisi ammattilainen, ei koti voisi tuntua kodilta. Sisustus tulisi olemaan sisustuslehdissäkin nähtävä sieluton ja persoonaton toteutus, missä suunnittelijan henkilökohtainen tyyli määrittäisi lopputuloksen, eikä sen vuoksi asiakas voisi tuntea omaa kotiaan enää omaksi kodikseen.

 

 

 


Olin hämmentynyt. Hämmentynyt siksi, että ajatus siitä, ettei asiakas voisi saada oman näköistä kotiaan ammattilaisen suunnittelemana, oli todella yleinen ja vahva.

Nyt rikotaan myyttejä!

 

 

Myytti no.1 – Sisustussuunnittelija toteuttaa suunnittelukohteissa omia sisustushaaveita.

On toki totta, että suunnittelijoilla on paljon sisustuksellisia visioita, ideoita ja ehkäpä myös haaveita, liittyen materiaalien käyttöön, tilaratkaisuihin ja kalusteisiin – sisustusasioihin yleisesti. Ja miksipä ei olisi, onhan suunnittelijat sisustamisen ammattilaisia, joilta täytyy odottaakin laajaa tietopankkia ja valmiutta toteuttaa asiakkaan toiveita tai ehdottaa ideoita, joita asiakas ei välttämättä ole edes osannut toivoa. Mikäli asiakas ei kuitenkaan koe ideoita omikseen, ei niitä suunnitelmiin viedä. Suunnittelutyö vaatii suunnittelijalta ja asiakkaalta aktiivista vuoropuhelua, ideointia, toiveiden kertomista ja kuulemista.

Myytti no.2 – Sisustussuunnittelija suunnittelee vain oman tyylin mukaisia sisustuksia.

Hyvä ja ammattitaitoinen suunnittelija suunnittelee tyylin kuin tyylin. Riippumatta omista henkilökohtaisista mieltymyksistä ja tyylistä. Piste.

Myytti no.3 – Suunnitelman toteuttaminen tulee liian kalliiksi.

Jokaisen suunnitteluprojektin alkukartoituksen yksi tärkeimmistä asioista on määrittää asiakkaan budjetti. Joskus se on suuntaa antava haarukka, toisinaan hyvinkin tarkka. Suunnitelma tulee ehdottomasti olla toteutettavissa asiakkaan budjetin mukaisena.

Myytti no.4 – Suunnittelijan suunnittelema koti on persoonaton ja sieluton sisustuslehtikoti.

Sisustussuunnittelijan tarkoitus on auttaa asiakasta ratkomaan ilmoilla olevia sisustuksellisia ja tilan käyttöön liittyviä ongelmia ja haasteita. Valita oikeat materiaalit oikeisiin tiloihin, miettiä värisävyt kohdilleen ja ajatella sisustettavaa tilaa tai kohdetta kokonaisuutena. Että lopputulos on tasapainoinen ja toimiva ja materiaalit kestää aikaa niin ulkonäöllisesti kuin fyysisesti. Sisustussuunnittelijat harvoin kuitenkaan sisustaa koteja ”loppuun asti”, se ei ole tarkoitus. Koti on aina hyvin henkilökohtainen paikka ja asujansa näköinen. Mutta mistä ne persoonalliset jutut koteihin sitten tulevat? Ne tulevat asukkaiden itsensä mukana – matkoilta, kirppareilta, perintönä, löytöinä. Mistä tulevatkaan, mutta näistä elementeistä jokaisen koti muodostuu persoonalliseksi ja sielukkaaksi – omista henkilökohtaisista tavaroista ja muistoista. Sitä ei suunnittelija voi tehdä kenellekkään valmiiksi, paitsi itselleen ja omaan kotiinsa.

Ja PS. Ne sisustuslehtien koditkin ovat joidenkin omia koteja, täynnä henkilökohtaisia tavaroita ja siksi myös persoonallisia.

 

 

Sisustussuunnittelijasi,

 

Instagram – decofeast

Facebook – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.

 

 

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *