Seesteinen sisustus – Viisi vinkkiä toimivaan ja tasapainoiseen sisustukseen

Seesteinen sisustus – Viisi vinkkiä toimivaan ja tasapainoiseen sisustukseen

 

Viime aikoina olen enenevissä määrin kaivannut kotimme sisustukseen selkeyttä ja seesteisyyttä. Olen tosi herkkä tyyppi ja resonoin ympäristön kanssa voimakkaasti, joten toisinaan tarve kodin rauhallisesta tunnelmasta korostuu äärimmilleen. Se miten jokainen kokee seesteisyyden, on toki hyvin yksilöllistä. Toinen kokee runsaan sisustuksen rauhallisena paikkana, toisen sielu lepää pelkistetyssä kodissa. On kuitenkin perus juttuja, joita jokainen voi hyödyntää sisustamisessa, sisustipa sitten minimalistisesti tai runsaammin, graafisesti tai boheemisti. Alla viisi hyvää vinkkiä, joita voi miettiä kun hakee tasapainoista sisustusta, olipa sisustustyylisi mikä tahansa.

 

Mieti tavaroille omat paikat

Moni varmasti allekirjoittaa sen, että viikkosiivouksen jälkeen koti tuntuu kivemmalta. Tavarat on paikoillaan ja lattioilta pölypallot imuroitu nurkista. Moni tiedostaa myös sen faktan, että pikku hiljaa vuosien saatossa kotiin kertyy tavara jos toinenkin, joita ei oikeasti tarvita. Jo pelkkä joka viikkoinen siivous on hyvä sisustusteko, mutta usein siivouksen lomassa tulee ajateltua, että mihinkäs nyt tämänkin laitan ja olikos tälläkin oma paikkansa. Näissä tilanteissa on hyvä lähteä karsimaan kodin tavaraa ja miettiä onko kaikki todella tarpeen. Koti toimii parhaiten silloin, kun kaikella on oma paikkansa, jolloin tavarat palautuu käytön jälkeen paikoilleen. Tavarat omilla, niille mietityillä paikoillaan, tekee arjesta helpompaa ja siivouksesta nopeampaa. Turhat tavarat kiertoon!

 

 

Käytä aikaa värien suunnitteluun

Kodin sisustamista tulisi ajatella kokonaisuutena ja värien käyttö sisustuksessa on iso ja moneen asiaan vaikuttava tekijä. Ihminen reagoi eri väreihin eri tavoin, mitä on tieteessäkin tutkittu. Murretut ja kirkkaat värit sekaisin samassa tilassa voi luoda hämmentävän ilmapiirin, joten kannattaa valita värejä samaan tilaan samasta sävymaailmasta. Varma tapa saada aikaan seesteinen tunnelma on valita 1-2 pääväriä joita toistaa sisustuksessa eri tummuuksissa. Mikäli kaipaa enemmän värejä, vastavärit toimii aina yhteen. Sävyeroja väreissä on paljon, joten hyvien värisävyjen etsimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa, jotta värit hitsautuu toimivasti yhteen. Sisustukseen värejä valittaessa on hyvä huomioida tilan valoisuus ja valaistus, jotka vaikuttavat lähtökohtaisesti siihen, miltä värit näyttävät tietyssä tilassa.

 

 

Huomioi mittasuhteet

Kun mietitään kodin kalustamista, kaiken lähtökohtana on tila ja sen mittasuhteet. Liian iso sohva liian pienessä tilassa luo ahtaan fiiliksen ja toisin päin turhan avaran. Myös huonekalujen ja sisusteiden hyvä ryhmittely tuo halutun rytmin tilaan, jolloin huone on tasapainoinen. Sama logiikka toimii niin huonekalujen kuin pientavaroiden kohdalla.

 

 

 

Mieti eri materiaalien yhteensopivuus

Rakastan materiaalien kontrasteja sisustuksessa yli kaiken. Tykkään sekoittaa eri materiaaleja yhteen, pehmeitä ja kovia pintoja keskenään, karkeita ja sileitä päällekkäin. Esteettinen silmäni lepää, kun materiaalien kontrastit sekoittuvat sulavasti yhteen, korostaen toinen toistaan, jättämättä kuitenkaan toista varjoon. Joskaan kaikki materiaalit ei kuitenkaan toimi kaikkien kanssa. Muovilautanen patinoituneen puupöydän päällä ei näytä yhtä hyvältä, kuin karhean pinnan omaava keraaminen lautanen.

 

 

Luota itseesi ja nauti kodistasi

Koti on useimmille meille maailman tärkein paikka. Sitä rakennetaan itselle ja perheelle, jokainen omalla, parhaaksi näkemällään tavallaan. Niin kuin alussa jo mainitsin, seesteinen ja toimiva sisustus voi merkitä kahdelle eri ihmiselle aivan eri asioita. Muista siis luottaa omaan tunteeseesi omasta kodistasi; onko minun hyvä olla tässä, tuntuuko kodin toiminnot ja sisustus siltä, että siellä on helppo pyörittää arkea, rentoutua, elää ja nauttia. Kilpailu sisustuslehti-kotien kanssa on turhaa, joskin hyviä inspiraation lähteitä ovatkin.

 

Kuvat H&M Home, IKEA, ANNO

 

Seesteisin sisustusterkuin,

 

Seuraa myös näitä:

IG – decofeast

FB – Sisustussuunnittelu decoFeast.

Pinterest – Sisustussuunnittelu decoFeast.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *